na ciasto makowe:
250 g maku(sparzonego i zmielonego)
6 jajek
200 g cukru
6 łyżek kaszy manny
4 jabłka
150 ml oleju
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g bakali(rodzynki,orzechy,żurawina,suszona śliwka,skórka pomarańczowa)
na masę serowo-kokosową:
250 g sera na sernik
150 g kokosu
1 budyń śmietankowy
100 g cukru
1 jajko
na polewę:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
2 łyżki słodkiej śmietanki
dodatkowo:
40 okrągłych biszkoptów(ciastek)
gwiazdki z cukru
Makowiec z serowo-kokosowymi biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając wlewać stopniowo olej,a następnie zmielony mak,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kakao oraz mąkę ziemniaczaną.
Dodać bakalie,starte na tarce jabłka,wymieszać,białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
2.Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski i zmiksować.
Tak przygotowaną masą posmarować jeden biszkopt,przykryć drugim,lekko dociskając.
3.Blaszkę 25x30 włożyć papierem do pieczenia,następnie wyłożyć połowę ciasta,na cieście poukładać ściśle obok siebie przełożone ciastka biszkopty,przykryć pozostałą częścią ciasta,wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 40-45 minut.
4.Czekolady połamać na kawałki przełożyć do miseczki, dodać śmietankę następnie położyć na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić.
Gotową polewą polać wierzch ciasta udekorować gwiazdkami z cukru.
Komentarze