Makowiec z serowo-kokosowymi biszkoptami

4.5 (192 ocen)

Idealny na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • na ciasto makowe:
    250 g maku(sparzonego i zmielonego)
    6 jajek
    200 g cukru
    6 łyżek kaszy manny
    4 jabłka
    150 ml oleju
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g bakali(rodzynki,orzechy,żurawina,suszona śliwka,skórka pomarańczowa)
    na masę serowo-kokosową:
    250 g sera na sernik
    150 g kokosu
    1 budyń śmietankowy
    100 g cukru
    1 jajko
    na polewę:
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    dodatkowo:
    40 okrągłych biszkoptów(ciastek)
    gwiazdki z cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z serowo-kokosowymi biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając wlewać stopniowo olej,a następnie zmielony mak,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kakao oraz mąkę ziemniaczaną.
    Dodać bakalie,starte na tarce jabłka,wymieszać,białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 2. Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski i zmiksować.
    Tak przygotowaną masą posmarować jeden biszkopt,przykryć drugim,lekko dociskając.
  • 3. Blaszkę 25x30 włożyć papierem do pieczenia,następnie wyłożyć połowę ciasta,na cieście poukładać ściśle obok siebie przełożone ciastka biszkopty,przykryć pozostałą częścią ciasta,wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 40-45 minut.
  • 4. Czekolady połamać na kawałki przełożyć do miseczki, dodać śmietankę następnie położyć na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić.
    Gotową polewą polać wierzch ciasta udekorować gwiazdkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować