Makowiec z ptasim mleczkiem

4.5 (181 ocen)

Ciasto pieczemy na masie makowej z puszki, więc oszczędzamy czas bo nie musimy mielić maku a masę zastępujemy sernikiem na zimno i mamy 2w1 :-))

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    1 kg masy makowej (w puszce)
    8 jajek
    15 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa :
    1 opakowanie sernika na zimno

    Dodatkowo:
    ok. 1 kg ptasiego mleczka
    2 galaretki dowolnego koloru

    polewa czekoladowa
    migdały w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Makowiec z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie (25/35 cm.)
  • 2. Masa:
    Sernik przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • * 3. Przełożenie:
    Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, wystudzić.
    Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów)
  • 4. Pomiędzy ptasim mleczkiem wlać tężejącą galaretkę. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy, a następnie przykryć ciastem makowym. Gotowe ciasto polać polewą i posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować