Makowiec z pianką

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Makowce często goszczą na mym stole, ten jest jednym z ulubionych.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g margaryny
    60 g cukru pudru
    2 żółtka

    DODATKOWO;
    1 puszka gotowej masy makowej
    3 żółtka
    1 łyżka prawdziwego miodu
    2 jabłka.

    PIANA:
    5 białek
    150 g cukru kryształu
    1 budyń śmietankowy

    margaryna i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do makowca 1. Z mąki , margaryny , proszku do pieczenia , żółtek i cukru pudru robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie wałkujemy i wykładamy posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formy o wymiarach 25 x32 cm. Nakłuwamy je widelcem.
  • Masa makowa 2. Mase makową łaczymy z żółtkami i miodem. Dokładnie mieszamy.
  • Jabłka na masie makowej 3. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Układamy na wcześniej wyłożonej masie makowej.
  • 4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • Piana do makowca 5. Na pianę ubijamy 5 białek z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodajemy proszek budyniowy.
  • Makowiec z pianką 6. Ciasto wyciagamy z piekarnika. Polewamy ubitą pianą i wstawiamy jeszcze na 15 -20 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować