• Makowiec z pianką

    Dodane przez: SLONCE

  • Makowce często goszczą na mym stole, ten jest jednym z ulubionych.

  • Składniki

    CIASTO:
    250 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g margaryny
    60 g cukru pudru
    2 żółtka

    DODATKOWO;
    1 puszka gotowej masy makowej
    3 żółtka
    1 łyżka prawdziwego miodu
    2 jabłka.

    PIANA:
    5 białek
    150 g cukru kryształu
    1 budyń śmietankowy

    margaryna i bułka tarta do formy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto do makowca - krok 1

    Z mąki , margaryny , proszku do pieczenia , żółtek i cukru pudru robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formy o wymiarach 25 x32 cm. Nakłuwamy je widelcem.

    2.
    Masa makowa - krok 2

    Mase makową łaczymy z żółtkami i miodem. Dokładnie mieszamy.

    3.
    Jabłka na masie makowej - krok 3

    Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Układamy na wcześniej wyłożonej masie makowej.

    4.

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.

    5.
    Piana do makowca - krok 5

    Na pianę ubijamy 5 białek z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodajemy proszek budyniowy.

    6.
    Makowiec z pianką - krok 6

    Ciasto wyciagamy z piekarnika. Polewamy ubitą pianą i wstawiamy jeszcze na 15 -20 minut .

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, konkurs_ wielkanocny, dania świąteczne
  • 0 komentarzy

Dodane przez: SLONCE

SLONCE 208

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-11T14:39:07+01:00

572 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »