Makowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , margaryny , proszku do pieczenia , żółtek i cukru pudru robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy i wykładamy posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formy o wymiarach 25 x32 cm. Nakłuwamy je widelcem.
2.Mase makową łaczymy z żółtkami i miodem. Dokładnie mieszamy.
3.Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Układamy na wcześniej wyłożonej masie makowej.
4.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.
5.Na pianę ubijamy 5 białek z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodajemy proszek budyniowy.
6.Ciasto wyciagamy z piekarnika. Polewamy ubitą pianą i wstawiamy jeszcze na 15 -20 minut .
Komentarze