Makowiec z jabłkami i kaszą manną

4.89 (167 ocen)

Jeden z niezawodnych przepisów od Mamy świetnie sprawdził się na Święta. Przygotowanie tego makowca jest bardzo proste więc można go zrobić w każdej chwili, nie tylko na Święta, polecam :)

Składniki:

  • 30 dag zmielonego sparzonego maku
    60 dag jabłek
    kostka margaryny
    40 dag cukru pudru
    9 łyżek kaszy manny
    9 jajek
    5 łyżek bakalii
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 krople olejku migdałowego

    polewa:

    60 g margaryny
    2 łyżki mleka
    łyżka ciemnego kakao
    łyżka cukru pudru
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.89 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec z jabłkami i kaszą manną 1. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki.

    Margarynę ucieramy z cukrem (w makutrze), dodajemy po żółtku i stopniowo resztę składników cały czas ucierając.
    Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek.
  • 2. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do 80 minut.

    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

    Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować