Makowiec w cieście cytrynowym

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajny aromatyczny makowiec z posmakiem cytryny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    30 dog mąki
    30 dag cukru
    6 jaj
    1/2 małego proszku do pieczenia
    2 cytryny

    Mak:
    30 dag maku ( suchego, który należy sparzyć i 2 razy zemleć)
    3 jaja
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryną miksować z cukrem na puszysta masę dodać stopniowo żółtka i dalej miksować. Dodać sok z dwóch cytryn, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać delikatnie ciasto z pianą z 6 białek.
  • 2. Mak wymieszać z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Na koniec dodać pianę z 3 białek.

  • 3. Na blachę wysmarowana i obsypaną bułka tartą wylać 3/4 ciasta potem ułożyć mak i resztę ciasta. Piec na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować