Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa: Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do maku lub 3 razy przez maszynkę od mięsa. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić na sztywno, dodać do maku powoli mieszając.
2.Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta.
3.Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeśli ciasto nie przywiera do patyczka jest gotowe. Studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze