Makowiec w cieście cytrynowym

4.79 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Ciasto to gości na moim Wigilijnym stole wymiennie ze struclą makową, ale jest od niej o niebo lepszy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    •300g mąki
    •200g cukru
    •200g masła lub margaryny
    •6 jaj
    •starta skórka i sok z jednej cytryny
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    •300g maku
    •3 jaja
    •łyżka cukru
    •3-4 łyżki miodu
    •szklanka posiekanych bakalii i orzechów
Wystaw ocenę:

4.79 (180 ocen)

Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do maku lub 3 razy przez maszynkę od mięsa. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić na sztywno, dodać do maku powoli mieszając.
  • 2. Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta.
  • 3. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeśli ciasto nie przywiera do patyczka jest gotowe. Studzić w uchylonym piekarniku.

Porady

Ciasto z bakaliami należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować