Makowiec w cieście cytrynowym

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem cukiernikiem ciastkarzem, ale nie pracuję w swoim zawodzie. Korzystam z przepisów zbieranych od lat przez moją mamę. Czasami na ich podstawie eksperymentuję. Coś dodaję, coś ujmuję.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    ● 30 dag cukru pudru
    ● 18 dag margaryny
    ● 6 jajek
    ● 2 cytryny
    ● proszek do pieczenia
    ● kakao.

    Masa makowa:
    25 dag sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku
    ● 3 jajka
    ● szkl. cukru
    ● cukier waniliowy.

    Polewa:
    2 łyżki margaryny
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżki kakao.

    Krem:
    budyń śmietankowy
    ● olejek migdałowy
    ● kostka masła
    ● 3-4 łyżki zmielonych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, sok i startą skórkę z cytryn, mąkę, proszek. Ucieramy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do 1/3 części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao.
  • 2. Masa makowa: żółtka ucieramy z cukrem. Mieszamy z makiem, cukrem waniliowym, a następnie z pianą z białek.
  • Makowiec w cieście cytrynowym 3. Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy: masę makową, białe ciasto, ciasto z kakao. Pieczemy godzinę w 180 °C.
  • 4. Krem: gotujemy budyń i dodajemy resztę składników.
  • 5. Składniki polewy podgrzewamy. Ostudzone ciasto odwracamy. Na masę makową wykładamy krem i polewę.

Porady

● Mak najlepiej sparzyć nie wodą, ale mlekiem – będzie smaczniejszy. ● Maku nie musimy parzyć, jeśli zmielimy go w młynku do kawy lub malakserze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować