Makowiec w cieście cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Ciasto cytrynowe, ucierane i mak to znakomity duet w sam raz na Święta.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    200 g cukru
    200 g margaryny
    6 jajek
    sok z jednej cytryny + skórka starta
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Gotowa masa makowa
    2 białka
    1 łyżka bułki tartej

    cukier puder
    keksówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Gotową masę makową przełożyć do miski dodać bułkę tartą i 2 białka ubite na sztywno, wymieszać delikatnie. Keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ułożyć warstwę ciasta maku i resztę ciasta aż do wyczerpania składników. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciast, makowiec obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować