makowiec w cieście cytrynowym

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto jest wilgotne i mozna je dlugo przechowywać. Świetnie smakuje z filiżanką herbaty z cytryna

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (piekłam w formie 25*34cm)
    450g mąki
    300g cukru
    300g masła
    9 jaj
    starta skórka i sok z jednej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    500 g maku mielonego
    5 jaj
    2 łyżki cukru
    5 łyżek miodu
    szklanka posiekanych bakalii, skórek cytrusowych i orzechów
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Makowiec Desery

Makowiec w cieście cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak:
    Mak sparzyć i odsączyć. Jeśli używamy zwykłego maku, należy go dwa razy przepuścić przez maszynkę.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, miód i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do maku. DElikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem do białości. Podczas ucierania dodawać po żółtku. Dodac skórkę i sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę wyłożyć na blachę, wyłożyć mak i resztę ciasta. Piec godzinę w 180*C.

Porady

Po upieczeniu mozna polac polewą i posypać siekanymi bakaliami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować