Makowiec ucierany najlepszy

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Ulubiony makowiec mojej rodziny, piekę go przy każdej domowej uroczystości, bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkiejnocy i Bożego Narodzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
    250 g ( 1 i 1/3 szklanki ) cukru (daję ok. 200 g)
    250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki tortowej
    50 g budyniu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 dużych jajek
    850 g masy makowej
    ew. 1 łyżeczka cukru z wanilią
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Jajko

Makowiec ucierany najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka i ciasto 1. Formę wykładamy papierem.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Gdy zjaśnieje dodajemy żółtka. Ubijamy na jasny kogel mogel.
    Mąkę mieszamy z proszkiem i przesypujemy do masy maślanej. Mieszamy.
    Ubijamy białka ze szczyptą soli lub soku z cytryny.
    Delikatnie mieszamy z ciastem.
  • ciasto 2. 3/4 ciasta przekładamy na papier.
    Rozkładamy masę makową, dokładnie ją rozcieramy. Przykrywamy resztą ciasta.
  • upieczony 3. Pieczemy 50 minut. Gorące zostawiamy na 10 minut w otwartym piekarniku.Po czym wyciągamy i studzimy. Zimne posypujemy cukrem pudrem, kroimy w kostkę i podajemy.

Porady

aromat ciasta łatwo można zmieniać dodając do niego inne substancje zapachowe - olejki skórkę z cytrusów czy przyprawy korzenne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mak Masa makowa Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować