Drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie. Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Masa makowa jest w 100% domowej roboty, z orzechami, rodzynkami smażoną skórką pomarańczową
Makowiec tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę.
3.Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4.Wtym czasie robimy masę makową.
Mak przesypujemy na sito i przelewamy gorącą, przegotowaną wodą, może być prosto z czajnika. Dokładnie odcedzamy z wody i odparowujemy. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia . Żółtka ucieramy z cukrem. Bialka ubijamy na sztywno.Do maku dodajemy posiekane grubo orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, likier i masło. Dodajemy masę jajeczną i pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy.
5. Gdy ciasto podwoi objetość przekładamy je na lekko posypaną mąką stolnicę i krutko wyrabiamy. Jeśli robimy dwa makowce ciasto dzielimy na pół.
6.Na posypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto i całość przenosimy na blachę. Na tak przygotowane ciasto nanosimy masę makową i całość zwijamy w roladę. Boki makowca jak i wierzch należy skleić smarując odrobiną białka.
7.Papier do pieczenia na którym jest makowiec, zawijamy pod spód makowca tak by powstała luźna tuba w środku, której bedzie makowiec ( papier musi być zwinięty dość luźno by makowiec mógł urosnąć podczas pieczenia ). Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscyu aż podrośnie.
8.Blachę z makowcem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 45 minut, pod koniec pieczenia odwijamy papier. Wierzch makowca ma być mocno brązowy. Wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier i posypujemy smażoną skórką pomarańczową.
Komentarze