Makowiec tradycyjny

4.51 (156 ocen)

  • Średni

Drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie. Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Masa makowa jest w 100% domowej roboty, z orzechami, rodzynkami smażoną skórką pomarańczową

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - świeże drożdże: 25 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - mąka pszenna tortowa: 380 gramów
    - ciepłe mleko: 190 mililitrów
    - masło roztopione i ostudzone: 110 gramów
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - żółtka: 6 sztuk
    MASA MAKOWA:
    - mak: 250 gramów
    - orzechy włoskie grubo siekane: 30 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 30 gramów
    - rodzynki sułtańskie: 30 gramów
    - likier pomarańczowy: 25 mililitrów
    - jajka (oddzielić białko od żółtka): 5 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - masło roztopione i wystudzone: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W miseczce umieszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • 3. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Wtym czasie robimy masę makową.
    Mak przesypujemy na sito i przelewamy gorącą, przegotowaną wodą, może być prosto z czajnika. Dokładnie odcedzamy z wody i odparowujemy. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia . Żółtka ucieramy z cukrem. Bialka ubijamy na sztywno.Do maku dodajemy posiekane grubo orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, likier i masło. Dodajemy masę jajeczną i pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy.
  • 5. Gdy ciasto podwoi objetość przekładamy je na lekko posypaną mąką stolnicę i krutko wyrabiamy. Jeśli robimy dwa makowce ciasto dzielimy na pół.

  • 6. Na posypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto i całość przenosimy na blachę. Na tak przygotowane ciasto nanosimy masę makową i całość zwijamy w roladę. Boki makowca jak i wierzch należy skleić smarując odrobiną białka.
  • 7. Papier do pieczenia na którym jest makowiec, zawijamy pod spód makowca tak by powstała luźna tuba w środku, której bedzie makowiec ( papier musi być zwinięty dość luźno by makowiec mógł urosnąć podczas pieczenia ). Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscyu aż podrośnie.
  • makowiec tradycyjny 8. Blachę z makowcem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 45 minut, pod koniec pieczenia odwijamy papier. Wierzch makowca ma być mocno brązowy. Wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier i posypujemy smażoną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować