Makowiec świąteczny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Makowca nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kostka margaryny
    1 kg mąki
    3 żółtka+ 3 białka jaj
    1 całe jajko
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    8 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1 duża puszka masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie Kasię rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną Kasię. Dalej wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia. Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować