Makowiec na piernikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawa alternatywa dla świątecznego makowca, połączenie dwóch ciast

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki :
    Ciasto :
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika
    Masa makowa :
    1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
    1 kostka masła
    2 budynie śmietankowe
    1/3 szklanki wody
    Polewa czekoladowa :
    6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody
    pół kostki masła
    3 tabliczki czekolady mlecznej
    Do dekoracji ;
    paczka herbatników
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek..Ubić mocną pianę z białek i cukru .
    Dodajemy mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
    W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku, następnie kakao i przyprawę do piernika.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto, następnie piec ok. 15-20 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .W garnku rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło.Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie.Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje .
    Na biszkopcie ułożyć gorącą masę makową .Przykryć herbatnikami . Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą .Wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać wiórkami kokosowymi .Postawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.

Porady

Ciasto smakuje równie wyśmienicie, polane lukrem cytrynowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować