Makowiec na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek..Ubić mocną pianę z białek i cukru .
Dodajemy mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku, następnie kakao i przyprawę do piernika.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto, następnie piec ok. 15-20 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .W garnku rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło.Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie.Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje .
Na biszkopcie ułożyć gorącą masę makową .Przykryć herbatnikami . Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą .Wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać wiórkami kokosowymi .Postawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Komentarze