Makowiec na kruchym spodzie z żurawiną

4.49 (159 ocen)

Najlepszy z najszybszych makowców jaki tylko może być. Bardzo łatwy, bo z gotowej masy makowej.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 margaryna 250g
    2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g cukru pudru
    1 jajko całe + 2 żółtka

    Masa:
    puszka masy makowej 800-900 g
    100 g suszonej żurawiny
    2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
    3 jajka
    2 łyżki kaszy manny

    lukier lub cukier puder

Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec na kruchym spodzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec- ciasto 1. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Makowiec - ciasto 2. Masę makową wymieszać z kasza, roztrzepanymi jajkami oraz bakaliami. 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki prostokątnej 30X25 i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i piec ok 20-30 min na złoty kolor.
  • Makowiec na kruchym spodzie z żurawiną 3. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta, która pozostała lub wycięte foremkami gwiazdki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 min. Gotowe ciasto polukrować. Przed krojeniem dobrze wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować