makowiec na kruchym cieście

4.48 (175 ocen)

ten makowiec szybko się robi i jest bardzo smaczny, przepis zapisany wieki temu na skrawku kartki nawet nie wiem skąd

Składniki:

  • ciasto:
    3 szkl maki
    2 łyżeczki proszku
    200g margaryny
    4 żółtka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka octu

    masa makowa:
    1 opakowanie masy makowej
    4 białka ubite na pianę
    trochę wódki
    ok 0,5 szklanki bułki tartej
    2 łyżki cukru

    lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    1-1,5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy. Na ciasto wykładamy masę a na wierzch kruszymy resztę ciasta; posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st
  • 3. Cukier puder ucieramy z mlekiem i lukrujemy wystudzone ciasto

Porady

czasem się trafi uboga w bakalie masa makowa więc dodaję jeszcze rodzynki, orzechy itd

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować