Makowiec na kruchym cieście

4.5 (193 ocen)

Nie ma u mnie świąt bez makowca. Tym razem upiekłam takiego. Jest pyszny :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    60 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g margaryny
    200g cukru pudru
    2 jajka

    Masa:
    1,2kg gotowej masy makowej
    2 jajka
    50g migdałów
    50g orzechów laskowych
    100g rodzynków
    kilka kropel olejku migdałowego

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. odstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (proponuję posmarować białkiem aby ciasto nie nawilgło od maku).
  • 2. Masę makową wymieszać z jajkami i bakaliami. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć radełkiem wąskie paseczki, które ułożyć na maku w kratkę. Ciasto piec ok 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować