Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.
Składniki:
Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
75g masła
1 jajko L
40g drożdży
szczypta soli
Kruszonka:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko L
3/4 szklanki cukru
150g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Makowiec na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić.
2.W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką.
4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować.
Komentarze