Makowiec na cieście drożdżowym

4.45 (194 ocen)

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.

Składniki:


  • Ciasto:
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    75g masła
    1 jajko L
    40g drożdży
    szczypta soli

    Kruszonka:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    1 jajko L
    3/4 szklanki cukru
    150g masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    900g masy makowej w puszce
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić.

  • 2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy mąkę (powinno odchodzić od miski). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h, do podwojenia objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować