Makowiec na blachę

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczny i niezastąpiony na świątecznym stole. Znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    500g maku
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2-3 łyżki margaryny
    łyżeczka miodu
    olejek migdałowy
    3 jaja
    100g rodzynek

    Wałeczki:
    400g mąki
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    125g margaryny lub masła

    Dodatkowo:
    Lukier
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na noc.
  • 2. Masa: Mak odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie. Rodzynki, jajka, olejek wymieszać z makiem. Cukier, margarynę i miód roztopić, dodać do maku. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (27x41) wyłożoną papierem i dodać masę makową.
  • 4. Wałeczki: Wszystkie składniki zagnieść, formułować cienkie wałeczki i rozłożyć na masie w formie kratki.
  • 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować