Makowiec na biszkopcie pod pierzynką

4.5 (147 ocen)

makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy

Składniki:

  • 4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    25 dag mielonego maku
    10 dag cukru
    3 białka
    2 łyżki miodu
    olejek migdałowy
    20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietany kremówki -36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny
    1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec na biszkopcie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę o wym. 26x38 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.
    Masa makowa-Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie
    przypalić masy. Studzę, wykładam na biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
    Masa śmietankowa-Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

makowiec na biszkopcie

To może cię zainteresować