Masa makowa:
25 dag mielonego maku
10 dag cukru
3 białka
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki -36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 tabliczki czekolady
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę o wym. 26x38 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.
Masa makowa-Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie
przypalić masy. Studzę, wykładam na biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
Masa śmietankowa-Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach.
Komentarze