Krucho-drożdżowa rolada makowa

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mniej pracochłonny od tradycyjnego drożdżowego zawijańca, a tak samo dobry :-)

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    25g drożdży świeżych
    60g zimnego masła
    2 żółtka
    1 małe jajko
    3 łyżki cukru pudru
    Cukier waniliowy

    Masa makowa: (można kupić gotową)

    2 szklanki maku
    100g masła
    400g cukru
    3 jajka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka miodu
    Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Krucho-drożdżowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec 1. Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.

    Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.

    Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.

    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć, boki włożyć pod spód.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.

    Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.

Porady

Po ostudzeniu można makowiec polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować