Lubię makowce. Nawet bardzo. Ten pierwszy raz robiłam na święta. I to dużą blachę. Jeśli ktoś chce małą porcję np. tortownicę o śr. ok. 20 cm to należy robić z połowy porcji.
Składniki:
400 g suchego maku
500 ml mleka
35 dag cukru
60 dag jabłek
9 jaj
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżek grysiku
150 g bakalii
Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak wsypać do rondelka, zalać mlekiem, gotować 10-15 min, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Ostudzić i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia.
Bakalie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mak, jabłka i bakalie z kaszą. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie pianę partiami do masy makowej. Wylać ciasto do większej formy (u mnie 37 x 21). Piec około godziny w 180 st. C. Po ostudzeniu udekorować polewą.
Komentarze