Makowiec japoński

4.49 (182 ocen)

Lubię makowce. Nawet bardzo. Ten pierwszy raz robiłam na święta. I to dużą blachę. Jeśli ktoś chce małą porcję np. tortownicę o śr. ok. 20 cm to należy robić z połowy porcji.

Składniki:

  • 400 g suchego maku
    500 ml mleka
    35 dag cukru
    60 dag jabłek
    9 jaj
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    9 łyżek grysiku
    150 g bakalii
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wsypać do rondelka, zalać mlekiem, gotować 10-15 min, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Ostudzić i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia.
    Bakalie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mak, jabłka i bakalie z kaszą. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie pianę partiami do masy makowej. Wylać ciasto do większej formy (u mnie 37 x 21). Piec około godziny w 180 st. C. Po ostudzeniu udekorować polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować