Makowiec japoński to ciasto, które szybko się robi i jest smaczne. Taki makowiec po japońsku jest wilgotny dzięki dodatkowi owoców. Świetnie smakuje makowiec japoński z jabłkami. Oto niezawodny przepis na pyszne ciasto.
4.96 (171 ocen)
Porady
Makowiec japoński świetnie smakuje z kawałkami gruszek lub z nasączonymi suszonymi morelami. Tak przygotowany makowiec japoński może uświetnić rodzinne spotkanie albo imprezę w gronie znajomych. Ciasto z makiem po japońsku to także deser, który podacie jako urodzinowy podwieczorek albo imieninowy smakołyk.
Makowiec japoński to świetne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. W szybki sposób można przygotować makowiec japoński z makiem z puszki. Przepis na makowiec japoński świetnie smakuje z dodatkiem bakalii. Warto sięgnąć po orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub suszone wiśnie. Jeżeli skorzystamy z suszonych, wędzonych śliwek ciasto nabierze oryginalnego dymnego aromatu. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Wtedy ciasto będzie przeznaczone jedynie dla wytrawnych smakoszy. Ciasto japońskie z makiem i jabłkami będzie wilgotne i dłużej zachowa świeżość niż standardowy makowiec. Japoński makowiec to także okazja do eksperymentowania z dodatkiem konfitur i dżemów. Świetnie sprawdzą się powidła śliwkowe, które nadadzą odpowiedniej kwasowości. Gotowy makowiec japoński z powodzeniem można przygotować w tortownicy, w keksówce albo jako mniejsze muffiny.
Komentarze