Makowiec japoński

4.96 (171 ocen)

Makowiec japoński to ciasto, które szybko się robi i jest smaczne. Taki makowiec po japońsku jest wilgotny dzięki dodatkowi owoców. Świetnie smakuje makowiec japoński z jabłkami. Oto niezawodny przepis na pyszne ciasto.

Składniki:

  • 500 g maku
    250 g masła
    350 g cukru
    8 jaj
    600 g jabłek
    9 łyżek grysiku
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.96 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makowiec japoński - przepis:
    Na początek mak należy sparzyć i przemleć. Następnie masło trzeba utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, gdy będzie dobrze utarte dodać ciepłe jabłka (starte na grubej tarce). Następnie trzeba dodać mak, pianę z białek , grysik i proszek do pieczenia. Makowiec japoński należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godz. Ciasto japońskie z makiem jest gotowe do podania.

Porady

Makowiec japoński świetnie smakuje z kawałkami gruszek lub z nasączonymi suszonymi morelami. Tak przygotowany makowiec japoński może uświetnić rodzinne spotkanie albo imprezę w gronie znajomych. Ciasto z makiem po japońsku to także deser, który podacie jako urodzinowy podwieczorek albo imieninowy smakołyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Makowiec japoński - przepisy na ciasto

Makowiec japoński to świetne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. W szybki sposób można przygotować makowiec japoński z makiem z puszki. Przepis na makowiec japoński świetnie smakuje z dodatkiem bakalii. Warto sięgnąć po orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub suszone wiśnie. Jeżeli skorzystamy z suszonych, wędzonych śliwek ciasto nabierze oryginalnego dymnego aromatu. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Wtedy ciasto będzie przeznaczone jedynie dla wytrawnych smakoszy. Ciasto japońskie z makiem i jabłkami będzie wilgotne i dłużej zachowa świeżość niż standardowy makowiec. Japoński makowiec to także okazja do eksperymentowania z dodatkiem konfitur i dżemów. Świetnie sprawdzą się powidła śliwkowe, które nadadzą odpowiedniej kwasowości. Gotowy makowiec japoński z powodzeniem można przygotować w tortownicy, w keksówce albo jako mniejsze muffiny.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować