Makowiec japoński

3.9 (353 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • puszka masy makowej (800-850g)
    6 jajek
    5 jabłek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 łyżek kaszy manny
    100g rodzynek
    100g migdałów
    100g orzechów włoskich
    kilka kropel olejku rumowego

    polewa kakaowa
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

3.9 (353 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić.

Porady

Przepis na lśniącą polewę znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-36

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować