1.CIASTO
Drożdże ucieramy ze śmietaną. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy na 2-3 części ( w zależności jakie chcemy długie makowce), każdą część rozwałkować.
2.MASA MAKOWA
Mak sparzyć i odcedzić, następnie zmielić, dodać do maku żółtka ubite z cukrem i roztopioną margaryną oraz roztopiony miód. Na koniec dodać pianę ubitą z jajek, rodzynki sparzone wodą i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i nałożyć masę makową. Zawinąć na papierze do pieczenia i ułożyć na blachę. Pozostawić żeby podrosło ( trochę luźno zawinąć w papier). Piec około 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Porady
Zamiast polewy z czekolady można posypać cukrem pudrem
Komentarze