Makowiec Basi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny makowiec, którym zachwyca się cała rodzina:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dkg mąki
    2 całe jajka
    1 żółtko
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    20 dkg margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5dkg drożdży
    szczypta soli

    MASA MAKOWA:
    50dkg maku
    10dkg margaryny
    0,5 szklanki miodu
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru pudru
    200g rodzynków
    1zapach migdałowy

    Dekoracja:
    2 mleczne czekolady
    100g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec basi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Drożdże ucieramy ze śmietaną. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy na 2-3 części ( w zależności jakie chcemy długie makowce), każdą część rozwałkować.
  • 2. MASA MAKOWA
    Mak sparzyć i odcedzić, następnie zmielić, dodać do maku żółtka ubite z cukrem i roztopioną margaryną oraz roztopiony miód. Na koniec dodać pianę ubitą z jajek, rodzynki sparzone wodą i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i nałożyć masę makową. Zawinąć na papierze do pieczenia i ułożyć na blachę. Pozostawić żeby podrosło ( trochę luźno zawinąć w papier). Piec około 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Zamiast polewy z czekolady można posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować