Makowiec

4.5 (165 ocen)

Pyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście skusi niejednego łasucha:)

Składniki:

  • Ciasto :
    - 50 g świezych drożdży
    - 50ml śmietany 30%
    - 6 łyżek cukru
    - 200g zimnego masła
    - 1jajko i 4 żółtka
    - 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
    - 4 szklanki mąki pszennej typ. 650

    Masa :

    -500 g niebieskiego maku
    - 750 ml wrzącego mleka
    - 150 g masła
    - 200-250 ml miodu
    - 100 g orzechów włoskich
    - 150 g rodzynek
    - 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub kupnej kandyzowanej
    - 2 ubite na sztywno białka
    - ew. trochę herbatników dla związania masy

    Dla osób spieszących się - ewentualnie masa makowa gotowa 500g
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w szklance. Odstawiamy na moment żeby sie "ruszyły". Mąkę rozcieramy z masłem- jak do ciasta kruchego. Dodajemy jajko i żółtko, wanilię, resztę cukru i drożdże wyrabiamy ciasto.
    Masa:
    Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.Orzechy włoskie posiekać na średnie kawałki.W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Wymieszać z ubitym na sztywno białkami.Ew. dodac trochę pokruszonych herbatników

    Dla osób spieszących się - otworzyć puszkę z makiem :) Ciasto dzielimy na pół ( bez czekania aż wyrośnie) Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową , dokładnie rozprowadzając tak, aby brzegi pozostały wolne. Zwijamy delikatnie ale dość ciasno w rulon a brzegi podkładamy pod spód. Zawijamy każdy makowiec w papier do pieczenia, zostawiając około 1-2 cm miejsca u góry na wyrośnięte ciasto. Oba makowce układamy obok siebie zostawiając znów miejsce na szerokość dwóch placów .Pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) ok 30-40 min. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i posypać makiem :)
    U mnie szwankuje trochę piekarnik więc troszkę ciasto przypiekłam ale jest pyszne i tak ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować