Makowiec

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników makowcy - wspaniały

  • 2 godz.

Składniki:

  • Forma 25x36 cm

    Ciasto:
    40 dag maki (2 i 2/3 szkl.),
    kostka margaryny,
    1 szkl. cukru,
    6 jaj,
    10 łyżek mleka,
    aromat waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa makowa:
    2 szkl. maku,
    2 jaja,
    20 dag miodu,
    zapach migdałowy,

    Dekoracja:
    polewa,
    orzechy włoskie.
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mak na sicie 1. Mak zalać wrzątkiem, zagotować i pozostawić na kilka godzin na sicie. Następnie przepuścić przez maszynkę dwa razy, dodać jajka, miód oraz zapach i dokładnie wymieszać.
  • część ciasta 2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać pozostałe składniki, a na koniec pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylać na blachę i zapiec ok. 10 min. w temp. 200 stopni.
  • makowiec 3. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a następnie drugą część ciasta. Upiec na złoto ok. 45 min w temp. 200 stopni. Polać polewą i posypać orzechami

Porady

można polać polewą własnej roboty. Polecam przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować