1.Masło utrzeć z cukrem.Ucierając,dodawać jajko i żółtka.Dodać rozpuszczone w letnim mleku pracujące drożdże.Wymieszać z mąką i cukrem waniliowym.Wyrobić cisto.Przykryć ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia.
2.Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować 15 minut, ostudzić, osączyć na sicie. Zmielić trzy razy. Stopić masło,dodać miód,posiekaną skórkę pomarańczową,rdzeń wanilii,rodzynki i migdały.Smażyć 10 minut,stale mieszając. Wystudzić,połączyć z brendy,makiem,cukrem i piana z białek. Masę rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
3.Zawinąć roladę.Ułożyć w formie.Upiec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.Ostudzony makowiec możesz polukrować.
Komentarze