• 50 min

Lubię gdy moi znajomi delektują się moim wypiekami.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    4 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki masła
    2 dag drożdży
    jajko
    2 żółtka
    łyżeczka cukru waniliowego
    Masa Makowa:
    40 dag maku
    15 dag masła
    4 łyżki miodu
    20 dag cukru
    2 białka
    4 łyżki rodzynek
    10 dag mielonych migdałów
    5 dag smażonej skórki pomarańczowej
    50 ml.brendy
    1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem.Ucierając,dodawać jajko i żółtka.Dodać rozpuszczone w letnim mleku pracujące drożdże.Wymieszać z mąką i cukrem waniliowym.Wyrobić cisto.Przykryć ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować 15 minut, ostudzić, osączyć na sicie. Zmielić trzy razy. Stopić masło,dodać miód,posiekaną skórkę pomarańczową,rdzeń wanilii,rodzynki i migdały.Smażyć 10 minut,stale mieszając. Wystudzić,połączyć z brendy,makiem,cukrem i piana z białek. Masę rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
  • 3. Zawinąć roladę.Ułożyć w formie.Upiec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.Ostudzony makowiec możesz polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować