Makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto makowe pysznie smakuje

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    mąka pszenna 3 szklanka
    żółtka 3
    margaryna 1/2
    drożdże 5 dag
    mleko 3,2% 1 szklanka
    cukier kryształ 3 łyżki
    cukier waniliowy 1 opakowanie małe
    sól

    Dodatki

    masa makowa 1 kg gotowej masy
    wiórki kokosowe 3 łyżki
    polewa czekoladowa mleczna

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Z 1/2 szklanki ciepłego mleka , 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru oraz drożdże wymieszać dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • krok 2 2. Do miski dodajemy żółtka , rozpuszczoną margarynę, resztę cukru , sól szczypta oraz cukier waniliowy. Wymieszać wszystko w robocie kuchennym. Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie żeby odchodziło od dłoni . Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • krok 3 3. Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie żeby odchodziło od dłoni . Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • krok 4 4. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części rozwałkować jedną i posmarować gotową masą makową z puszki i zwijamy roladę . To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • krok 5 5. Obydwie rolady dajemy na posmarowaną blaszkę i odstawiamy na około 40 minut aby ładnie podrosły. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
  • krok 6 6. Gotowe rolady polewamy polewą czekoladową mleczną i posypujemy wiórkami kokosowi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować