Makowiec

5 (144 ocen)

Makowiec na biszkopcie - aromatyczny i lekki

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 margaryna


    Mak do ciasta:
    25 dag maku - sparzyć i zemleć
    1 szklanka cukru pudru
    3 jaja
    1 łyżka kakao
    10 dag masła
    2 łyżki rodzynek lub orzechów
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery Biszkopty

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić , dodać cukier , kolejno dodawać po 1 żółtku ubijać na parze. Do ubitej masy wlać stopioną zimną margarynę , następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i wlać do formy wysypanej tartą bułką.
  • 2. Mak do ciasta:
    Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  • makowiec 3. Mak łyżką nakładać na ciasto w pewnych odstępach.
    Upiec.

Porady

Po upieczeniu ciasto można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować