Makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten makowiec na pewno się uda każdej z nas .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pół kg. mąki, kostka masła, 3 żółtka, 200 ml. mleka, 5 d. drożdży, pół szlk. cukru.Masa : pół kg maku pół szkl. cukru 2 jajka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 25 d . bakali, culier waniliowy, 2 łyżki skórki pomarańczowej.

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec. 1. drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki i mlekiem - odstawić do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wszystko dokładnie wyrobić .Ciasto odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło na ok. pół godz. Mak namoczyć , nazajutrz dwa razy zemleć . bakalie sparzyć i posiekać. Mak zemleć 2 razy , raz z cukrem, dodać masło i jajka . Ciasto rozwałkować, rozłożyć masę makową i zwinąć w roladę. Odczekać 15 min. by wyrosło. Piec ok 40min Piec. Wycisnąć sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem , posmarować pędzelkiem .

Komentarze

Podobne przepisy