Makowiec

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwy w przygotowaniu z gotowej masy makowej

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    60 g świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    100 g rozpuszczonego masła
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    esencja arakowa
    szczypta soli
    masa makowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, odstawić na 5 minut.
  • 2. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę maku.
  • 4. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

Porady

Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować