Makowiec

0 (0 ocen)

Robię go na wyjątkowe okazje, a święta są jedną z nich.

Składniki:

  • 8 jajek (8żółtek, 5 białek)
    1kg mąki
    1/2 kg maku
    1 kostka margaryny
    10dag drożdży
    1 zapach migdałwy
    1/2 kg cukru
    1 litr mleka
    polewa
    posypka

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć razem ze szklanką cukru. Dodać zapach migdałowy,3 żółtka i pianę ubitą z trzech białek. Dokładnie połączyć.
  • 2. Zagotować mleko. Wsypać do miski 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru i sparzyć gorącym mlekiem. Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.
  • 3. Utrzeć 5 żółtek z jedną szklanką cukru i dodać je do sparzonej mlekiem mąki. Wsypać pozostałą mąkę, dodać kostkę margaryny i pianę ubitą z dwóch białek. Wyrobić ciasto.





  • Makowiec 4. Podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować na duże placki grubości ok.2cm. Posmarować je warstwą maku i zwijać w rulon. Końce zawinąć pod spód. Całość owinąć papierem i włożyć do cienkiej brytfanki. Piec około 1godziny w temperaturze 180 stopni C.


  • 5. Gdy ostygnie posmarować polewą i udekorować kolorową posypką.

Komentarze

Podobne przepisy