1.Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć razem ze szklanką cukru. Dodać zapach migdałowy,3 żółtka i pianę ubitą z trzech białek. Dokładnie połączyć.
2.Zagotować mleko. Wsypać do miski 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru i sparzyć gorącym mlekiem. Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.
3.Utrzeć 5 żółtek z jedną szklanką cukru i dodać je do sparzonej mlekiem mąki. Wsypać pozostałą mąkę, dodać kostkę margaryny i pianę ubitą z dwóch białek. Wyrobić ciasto.
4.Podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować na duże placki grubości ok.2cm. Posmarować je warstwą maku i zwijać w rulon. Końce zawinąć pod spód. Całość owinąć papierem i włożyć do cienkiej brytfanki. Piec około 1godziny w temperaturze 180 stopni C.
5.Gdy ostygnie posmarować polewą i udekorować kolorową posypką.
Komentarze