Makowe „ziemniaczki”

4.49 (173 ocen)

To pyszny, szybki w przygotowaniu deser!!! Jeśli lubimy makowe pyszności, te bajaderki z pewnością podbiją nasze serca. Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 gram kakaowych herbatników,
    • 50 gram jasnych herbatników,
    • ok 300 gram gotowej masy makowej,
    • 2 łyżki masła,
    • rum do smaku,
    • ok 100 gram dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele, śliwka kalifornijska, żurawina, rodzynki i figi),
    • suchy mak do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bajaderka

Makowe „ziemniaczki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie masy makowej 1. Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszmy w dłoniach. Do pokruszonych dodajemy masę makową. Łączymy je z ciastami.
  • dodanie bakalii 2. Bakalie drobno kroimy (żurawinę i rodzynki nie). Pokrojone dodajemy do masy. Następnie dodajemy rozpuszczone mało. Całość dokładnie mieszamy dodając rum do smaku.
  • formowanie ziemniaczków 3. Z gotowej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki ( u mnie o średnicy około 2,5-3 cm.
  • obtaczanie w maku 4. Gotowe obtaczamy w suchym maku.
    Tak przygotowany deser odkładamy na około 1 godzinę do chłodu, by kulki stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Herbatniki Masa makowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować