To pyszny, szybki w przygotowaniu deser!!! Jeśli lubimy makowe pyszności, te bajaderki z pewnością podbiją nasze serca. Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole:).
Składniki:
Składniki:
• 200 gram kakaowych herbatników,
• 50 gram jasnych herbatników,
• ok 300 gram gotowej masy makowej,
• 2 łyżki masła,
• rum do smaku,
• ok 100 gram dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele, śliwka kalifornijska, żurawina, rodzynki i figi),
• suchy mak do obtoczenia
Makowe „ziemniaczki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszmy w dłoniach. Do pokruszonych dodajemy masę makową. Łączymy je z ciastami.
2.Bakalie drobno kroimy (żurawinę i rodzynki nie). Pokrojone dodajemy do masy. Następnie dodajemy rozpuszczone mało. Całość dokładnie mieszamy dodając rum do smaku.
3.Z gotowej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki ( u mnie o średnicy około 2,5-3 cm.
4.Gotowe obtaczamy w suchym maku.
Tak przygotowany deser odkładamy na około 1 godzinę do chłodu, by kulki stężały.
Komentarze