Makowe grzebienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać troszkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek .
Mąkę przesiać do miski dodać utarte żółtka z cukrem i mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk .
3.Piec w temp 180 sto na złoty kolor .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rąk to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa .
Komentarze