Makowe grzebienie

0 (0 ocen)

To pyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym.

Składniki:

  • składniki na ciasto;
    0,5 kg mąki
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    1 szkl mleka
    5 dag drożdży
    150 g margaryny

    Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland )

Makowe grzebienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1utu8fr 1. Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać troszkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek .
    Mąkę przesiać do miski dodać utarte żółtka z cukrem i mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk .
  • 3. Piec w temp 180 sto na złoty kolor .
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rąk to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy