Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

To ciasto to po prostu rozkosz dla duszy i podniebienia, a raczej podniebienia a później duszy. Cudownie miękkie, delikatne, kremowe makowo - chałwowe cudo. Dla mnie od dziś to najlepsze ciasto jakie zrobiłam. Rozdane w celach degustacji za każdym razem robiło ogromną furorę, matką tego dzieła Ja:))

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    150g cukru pudru
    400g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    2 łyżki mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    ¼ szklanki oleju
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz kawowy:
    ¾ szklanki gorącej wody
    ¼ szklanki mleka
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    7 łyżeczek cappuccino rumowego

    Krem chałwowy:
    3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    300g chałwy waniliowej
    200g masła
    1 łyżka cukru pudru
    Starta czekolada lub kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne Desery

Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok.15 min. Zimny biszkopt pokroić w kostkę 3x3cm.
  • 3. Poncz kawowy: Obie kawy rozpuścić we wodzie, na koniec wlać mleko. Wymieszać.
  • 4. Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę. Podzielić w proporcji 1/3 i 2/3 z większej części odłożyć 4 łyżki kremu.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta makowego wyłożyć 1/3 kremu, kwadraciki biszkoptowe namoczyć z jednej strony w ponczu i mokrą stroną nałożyć na krem w równych odstępach. Wierzch biszkopcików polać delikatnie ponczem. Wyłożyć większą część kremu, wkładając go również w przerwy między biszkopcikami. Na krem nałożyć ciasto makowe, posmarować go odłożonym kremem i posypać startą czekoladą lub kakao.

Porady

Zamiast tradycyjnego biszkoptu można użyć gotowych okrągłych biszkopcików lub ,,języczków"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować