Makowa tarta z bezami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znudził Ci się klasyczny makowiec ? To może tartę z makiem ?

  • 3 godz.

Składniki:


  • 2 szkl. mąki pszennej
    125 g masła
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    2 szklanki mielonego maku
    200 ml słodkiej śmietanki 18%
    2 łyżki cukru
    200 ml śmietanki 30%
    budyń waniliowy
    1 śmietan fix do śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    150 g małych bez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Tarty Desery

Makowa tarta z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto.
    Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • 2. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
  • 3. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.
    Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj.
    Masę makową wylej na ciasto.
    Piecz 40 minut w 160 stopniach C.
    Ostudź tartę.
  • 4. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem.
    Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami.

Porady

Masę makową możesz wzbogacić, dodając bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tarta makowa1

4.47 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Tarta

To może cię zainteresować