Makowa rolada z ciastem półkruchym i posypką ze słonych orzeszków

4.49 (179 ocen)

Pyszna makowa rolada nie tylko na święta

Składniki:

  • 2 puszki masy makowej z bakaliami
    Garść orzeszków ziemnych solonych

    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    190 ml mleka
    160 g masła (temperatura pokojowa)
    1/4 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 1/2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Orzeszki

Makowa rolada z ciastem półkruchym i posypką ze słonych orzeszków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do torebki foliowej i wsadzić do lodówki na 1godzinę. po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, przekroić na pół i rozwałkować na 2 cieniutkie placki. Na każdy placek wyłożyć masę makową (1 puszka na jeden placek), Zwinąć ciasto z masą makową w roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, Piec przez ok. 45 min w nagrzanym do 200 st C piekarniku. Rolady makowe odstawić do ostygnięcia.

    Cukier puder wymieszać w szklance z sokiem z cytryny i polać rolady.
    Orzeszki ziemne drobno posiekać i posypać rolady polane lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować