Makowa babka z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
ZAJĄCZKI
Jajka wbić do miski robota, dodać cukier i ubijać aż będą puszyste.
Następnie dodać olej, chwile ubijać i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnikiem.
Wymieszać ciasto i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozsmarować ciasto na papierze i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 -12 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i foremką w kształcie zajączka wyciąć biszkopciki.
Układać je jeden na drugim i potem cały rząd ustawić w keksówce o wymiarach 11 x 25 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożonej papierem do pieczenia.
2.CIASTO MAKOWE
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trakcie ubijania dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać żółtka i nadal ubijać, potem wlać olej i chwilę mieszać na najwyższych obrotach.
Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i makiem i porcjami wsypywać do masy jajecznej ale mieszać na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto wyłożyć do keksówki na zajączki.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40-45 minut.
Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem i zostawić do wystudzenia.
Komentarze