Makosernik z gruszkami i kokosem

0 (0 ocen)

Połączenie makowca z sernikiem z dodatkiem gruszek oraz wiórków kokosowych.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
    3 łyżki miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Dodatkowo:
    1 duża puszka gotowej masy makowej (850g)
    700 g gruszek ze skórką, bez gniazd nasiennych (objętościowo około 1 L po pokrojeniu)
    2 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makosernik z gruszkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makosernik z gruszkami i kokosem 1. Składniki ciasta zagnieść. Masą wylepić blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiec 10 min (200 st. C).
  • Makosernik z gruszkami i kokosem 2. Gruszki pokroić na bardzo małe kawałki lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Owoce wymieszać z wiórkami kokosowymi. Całość przełożyć na podpieczone ciasto.
  • Makosernik z gruszkami i kokosem 3. Następnie mieszankę gruszzek i kokosu przekryć masą makową.
  • Makosernik z gruszkami i kokosem 4. Składniki przeznaczone na masę serową utrzeć - wyłożyć na masę makową.
  • Makosernik z gruszkami i kokosem 5. Cisto ponownie włożyć do piekarnika i piec 45 min (200 st. C).

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć świeżych owoców lub z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować