Połączenie makowca z sernikiem z dodatkiem gruszek oraz wiórków kokosowych.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
3 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
Dodatkowo:
1 duża puszka gotowej masy makowej (850g)
700 g gruszek ze skórką, bez gniazd nasiennych (objętościowo około 1 L po pokrojeniu)
2 szklanki wiórków kokosowych
Makosernik z gruszkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Masą wylepić blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiec 10 min (200 st. C).
2.Gruszki pokroić na bardzo małe kawałki lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Owoce wymieszać z wiórkami kokosowymi. Całość przełożyć na podpieczone ciasto.
3.Następnie mieszankę gruszzek i kokosu przekryć masą makową.
4.Składniki przeznaczone na masę serową utrzeć - wyłożyć na masę makową.
5.Cisto ponownie włożyć do piekarnika i piec 45 min (200 st. C).
Porady
Do przygotowania ciasta można użyć świeżych owoców lub z kompotu.
Komentarze