Mako - sernik z orzechami

4.99 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Suma tych trzech składników jest wyjątkowo pyszna!!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki
    70 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g margaryny
    1 jajko
    1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany

    Ciasto makowe:
    200g suchego maku
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mielonej sypkiej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g rodzynek
    50 g orzechów
    2 łyżki miodu
    4 jajka
    150g cukru pudru

    Ciasto serowe:
    500 g sera białego
    100 g masła
    200 g cukru pudru
    4 jajka;
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    Budyń śmietankowy

    Ciasto orzechowe:
    4 jajka
    100 g orzechów włoskich
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    5 łyżek cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

    Krem orzechowy:
    0,5 l mleka
    0,5 szkl mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki cukru
    200g margaryny
    100g orzechów włoskich zmielonych
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Mako - sernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zagnieść rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Mak dzień wcześniej gotować ok. 1 godziny i zostawić na całą noc aby się moczył. Następnie dobrze go wycisnąć i dwa razy zmielić w maszynce. Kawę, mąkę, proszek, rodzynki i posiekane orzechy wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze sztywną ubitą pianą z białek. Przełożyć na kruche ciasto.
  • 3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch dodać roztopione masło i wszystko razem zmiksować. Następnie cały czas ucierając dodawać ser, mąkę wymieszaną z budyniem. Białka ubić na sztywno dodać do sera delikatnie mieszając łyżką. Przelać na ciasto makowe
  • 4. Orzechy posiekać wymieszać z mąkami, bułką tartą proszkiem. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukru. Gdy cukier się rozpuści wkładać po jednym żółtku. Na koniec wsypać orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na ciasto serowe. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
  • 5. Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl). Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną i przestudzonymi orzechami. Wyłożyć na ciasto. Ozdobić według uznania.
  • 6. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować