Makiełki

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

TĄ TRADYCYJNĄ POTRAWĘ PAMIĘTAM OD ZAWSZE......CZASAMI BYŁA TEŻ KUTIA ALBO KLUSKI Z MAKIEM NA SŁODKO .

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    2 duże bułki maślane
    1 szklanka sparzonego i dwukrotnie mielonego maku
    3 łyżki miodu
    150 g śmietany 12 %
    mleko do polania bułki + 1 łyżeczka miodu
    cukier waniliowy
    rodzynki
    migdały
    daktyle
    orzechy ( u mnie włoskie )
    suszone morele
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kandyzowana skórka limonkowa
    olejek migdałowy

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Maki

Makiełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie salaterki i polać ciepłym mlekiem z miodem tyle aby była miękka.
    Bakalie sparzyć i pokroić na drobne kawałki.
    Mak sparzyć a następnie przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.

    Do maku dodać miód, śmietanę, bakalie,cukier waniliowy, olejek migdałowy i razem wymieszać.
    Masę makową wyłożyć na bułce.
    Udekorować skórkami pomarańczową i limonkową.
    Dobrze schłodzić.
    Przy podawaniu nabierać od dna salaterki.

    Smacznego!

Porady

MAK MUSI BYĆ ZAWSZE NA WIGILIJNYM STOLE ABY DOBROBYT GOŚCIŁ W WASZYM DOMU. TAKIE MAKIEŁKI ROBIŁA MOJA BABCIA, MOJA MAMA A TERAZ I JA.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować