SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
300 g makaronu rotelle (koła)
3 jajka
500 g twarogu sernikowego (bez cukru)
SKŁADNIK DODATKOWY:
250-300 g truskawek (u mnie - mrożone)
SKŁADNIKI ROBOCZE:
pół szklanki gorącej (nie wrzącej) wody
saszetka żelatyny Dr Oetker'a
8 łyżek cukru
małso do wysmarowania tortownicy
żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Makaronowy torcik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy do miękkości z niewielką ilością barwnika, odcedzamy.
2.Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy) miksujemy z rozpuszczoną w wodzie żelatyną.
3.Twaróg miksujemy z cukrem i żółtkami, dodajemy masę truskawkową i dalej miksujemy.
4.Na dnie wysmarowanej masłem tortownicy układamy na dole boków makaron oraz 3 warstwy makaronowych kółek na spodzie.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy deikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy. Na wierzch układamy dowolny wzór z makaronu, który lekko ,,wbijamy,, w masę. Torcik schładzamy w lodówce, podajemy na zimno.
Komentarze