MAKARONOWY TORCIK Z PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny torcik na zimno z truskawkami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    300 g makaronu rotelle (koła)
    3 jajka
    500 g twarogu sernikowego (bez cukru)

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    250-300 g truskawek (u mnie - mrożone)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    pół szklanki gorącej (nie wrzącej) wody
    saszetka żelatyny Dr Oetker'a
    8 łyżek cukru
    małso do wysmarowania tortownicy
    żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

    DEKORACJA:
    truskawki
    makaron rotelle

Makaronowy torcik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy do miękkości z niewielką ilością barwnika, odcedzamy.
  • 2. Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy) miksujemy z rozpuszczoną w wodzie żelatyną.
  • 3. Twaróg miksujemy z cukrem i żółtkami, dodajemy masę truskawkową i dalej miksujemy.
  • 4. Na dnie wysmarowanej masłem tortownicy układamy na dole boków makaron oraz 3 warstwy makaronowych kółek na spodzie.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy deikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy. Na wierzch układamy dowolny wzór z makaronu, który lekko ,,wbijamy,, w masę. Torcik schładzamy w lodówce, podajemy na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy