Makaronowy torcik z groszkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprzę, dodaję 1/2 cebulki pokrojonej, majeranek i odstawiam do lodówki. Im dłużej tym lepiej przejdzie. Do miseczki wbijam jaja, roztrzepuje je, dodaję, sól, pieprz, mleko, starty ser, czosnek sprasowany. Połowę makaronu przekładam do foremki okrągłej średnica 25 cm, wykładam kawałki łososia, groszek , jedną łyżkę zostawiam do dekoracji.
2.Wylewam połowę jaj, następna warstwa makaronu, i reszta jaj. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję, układam plastry cukinii, kawałki tofu, pomidorki koktajlowe, kwiatki z cebuli, oliwki. Wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą.
Komentarze