Makaronowy torcik z groszkiem i łososiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Jeden z lepszych torcików makaronowych które robiłam. Fajny zapiekany z warzywami i łososiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gram makaronu gniazdko
    3 jajka
    130 ml mleka
    3 ząbki czosnku
    200 g groszku mrożonego
    sól, pieprz
    10 dkg sera gouda
    olej rzepakowy

    5 pomidorków koktajlowych
    1/3 małej cukinii
    1/3 tofu naturalnego
    bazylia świeża
    4 oliwki zielone
    1 cebula czerwona
    15 dkg łososia świeżego
    1 łyżeczka majeranku

Makaronowy torcik z groszkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • groszek i łosoś wyłojone na makaronie 1. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprzę, dodaję 1/2 cebulki pokrojonej, majeranek i odstawiam do lodówki. Im dłużej tym lepiej przejdzie. Do miseczki wbijam jaja, roztrzepuje je, dodaję, sól, pieprz, mleko, starty ser, czosnek sprasowany. Połowę makaronu przekładam do foremki okrągłej średnica 25 cm, wykładam kawałki łososia, groszek , jedną łyżkę zostawiam do dekoracji.
  • masa jajeczna 2. Wylewam połowę jaj, następna warstwa makaronu, i reszta jaj. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję, układam plastry cukinii, kawałki tofu, pomidorki koktajlowe, kwiatki z cebuli, oliwki. Wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy