Makaronowe "tartaletki''

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Doskonała przekąska. Bardzo szybka i można wykorzystać pozostały makaron.

  • 50 min

Składniki:

  • Zestaw konkursowy nr 1 (porcja na 4 tartaletki)

    składniki podstawowe z zestawu:
    100 g makaronu drobnego
    mały filet z kurczaka (lub połowa większego)
    2 łyżeczki żurawiny w słoiczku

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 jajka

    składniki robocze:
    sól, pieprz
    pół łyżeczki suszonej pietruszki
    pół łyżeczki ostrego chrzanu ze słoiczka
    olej do podsmażenia

Makaronowe "tartaletki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, odsypać solą, pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zimny makaron wymieszać z kurczakiem i żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i domieszać do reszty. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać suszoną pietruszkę i wymieszać. Foremki na tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Żurawinę wymieszać z chrzanem, podawać z gorącymi upieczonymi tartaletkami.

Porady

Masa powinna być dobrze doprawiona.

Komentarze

Podobne przepisy