Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami

0 (0 ocen)

Tak kolorowe i pyszne danie szybko zniknie z talerzy. Na dodatek jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera warzywa, chude mięso oraz makaron razowy.

Składniki:

  • - 300 g razowego makaronu spaghetti;
    - 200 g chudego mięsa mielonego;
    - 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki;
    - 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki;
    - 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę;
    - 1 cebula, pokrojona w kosteczkę;
    - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany;
    - 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki;
    - pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
    - sól;
    - pieprz;
    - 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
    - kilka listków bazylii lub oregano;
    - ser parmezan w płatkach (lub starty).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować