makaronowe muffiny na ostro

5 (161 ocen)

  • 40 min

Zachwyciły nas swoja prostotą, jak zresztą każde muffinki, ale tez i bardzo zasyciły :))

  • 40 min

Składniki:

  • 100 gram drobnego makaronu (u mnie małe kółeczka)
    2 małe cebule
    1-2 ząbki czosnku
    100 gram wędzonej szynki (dałam parmeńską)
    0,5 puszki kukurydzy
    1 papryczka chilli
    sól, pieprz, ulubione zioła
    2 jaja
    200 gram kwaśnej śmietany (dałam 12%)
    100 gram startego żółtego sera
    szczypiorek do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Makaronowe muffiny na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni króciutko przesmażamy cebulkę z przeciśniętym czosnkiem, odstawiamy z gazu, dodajemy ugotowany al dente makaron, kukurydzę, papryczkę chilli, pokrojoną szynkę, mieszamy wszystko razem. W miseczce mieszamy śmietanę z rozbełtanymi jajami i wlewamy tą mieszaninę na patelnię z resztą składników (oczywiście juz nic nie podgrzewamy), dodajemy przyprawy, posypujemy żółtym serem, jeszcze raz wszystko mieszamy, by składniki równomiernie się porozkładały. Masą wypełniamy foremki do muffin, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

babeczki możemy oczywiście zrobić w wersji łagodnej zastępując papryczkę chilli papryką słodką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować