Makaronowe cukiereczki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Włoskie caramelle z pysznym serowym nadzieniem podane z pomidorowym sosem.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto makaronowe:
    300 g mąki
    3 duże jajka
    szczypta soli

    Farsz:
    150 g ricotty
    listki z ½ pęczka bazylii
    duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    4 zielone oliwki drobno posiekane
    duża garść parmezanu
    sól, pieprz

    Sos:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
    5 zielonych oliwek lekko pokrojonych
    2-3 pomidory pokrojone w dużą kostkę
    sól, pieprz
    ocet balsamiczny

    listki bazylii
    duża garść parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaronowe cukiereczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mąkę, jajka i sól zagnieć na gładkie, sprężyste ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. FARSZ
    Ricottę połącz parmezanem, posiekaną bazylią, oliwkami i gałką muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
  • Włoskie trio 3. SOS
    Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć czosnek i podsmażaj przez chwilę. Dodaj oliwki i pomidory i duś przez około 5 minut, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  • 4. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część schowaj z powrotem do lodówki, drugą rozwałkuj na cienki prostokąt. Pokrój go na mniejsze prostokąty o wymiarach 5x10 cm.
  • cukierki 5. Na każdy prostokąt nałóż pół łyżeczki farszu wzdłuż dłuższej krawędzi. Posmaruj dłuższe krawędzie odrobiną wody. Zwiń ciasto wzdłuż krótszej krawędzi, aby powstały długie ruloniki z farszem. Następnie mocno ściśnij boki, aby uformować cukierek. Gotowe cukierki układaj na posypanej mąką desce i przechowuj w lodówce. To samo zrób z druga częścią ciasta i resztą farszu.
  • 6. Caramelle gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną i się ugotują – około 5 minut.
  • 7. Cukiereczki wrzuć na patelnię z sosem, posyp parmezanem i wymieszaj lub nałóż na talerz, polej sosem i posyp parmezanem.
  • Makaronowe cukiereczki2 8. Talerze udekoruj listkami bazylii.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować