Włoskie caramelle z pysznym serowym nadzieniem podane z pomidorowym sosem.
Dla 2 osób
Składniki:
Ciasto makaronowe:
300 g mąki
3 duże jajka
szczypta soli
Farsz:
150 g ricotty
listki z ½ pęczka bazylii
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
4 zielone oliwki drobno posiekane
duża garść parmezanu
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
5 zielonych oliwek lekko pokrojonych
2-3 pomidory pokrojone w dużą kostkę
sól, pieprz
ocet balsamiczny
Makaronowe cukiereczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę, jajka i sól zagnieć na gładkie, sprężyste ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
2.FARSZ
Ricottę połącz parmezanem, posiekaną bazylią, oliwkami i gałką muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
3.SOS
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć czosnek i podsmażaj przez chwilę. Dodaj oliwki i pomidory i duś przez około 5 minut, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym.
4.Ciasto podziel na 2 części. Jedną część schowaj z powrotem do lodówki, drugą rozwałkuj na cienki prostokąt. Pokrój go na mniejsze prostokąty o wymiarach 5x10 cm.
5.Na każdy prostokąt nałóż pół łyżeczki farszu wzdłuż dłuższej krawędzi. Posmaruj dłuższe krawędzie odrobiną wody. Zwiń ciasto wzdłuż krótszej krawędzi, aby powstały długie ruloniki z farszem. Następnie mocno ściśnij boki, aby uformować cukierek. Gotowe cukierki układaj na posypanej mąką desce i przechowuj w lodówce. To samo zrób z druga częścią ciasta i resztą farszu.
6.Caramelle gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną i się ugotują – około 5 minut.
7.Cukiereczki wrzuć na patelnię z sosem, posyp parmezanem i wymieszaj lub nałóż na talerz, polej sosem i posyp parmezanem.
Komentarze