Makaronowe babki z brokułem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 35 min

To pomysł na danie z typowych składników podane w niespotykany sposób.

  • 35 min

Składniki:


  • 145 g makaronu małe muszelki
    różyczki 1 średniego brokuła
    270 g sera feta
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/3 łyżeczki soli do gotowania makaronu
    1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/3 łyżeczki oregano
    1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    2 szczypty pieprzu czarnego
    olej do smarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe babki z brokułem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucić do 1,5 wrzącej posolonej wody i gotować ok. 6 minut, aż będzie al dente. Odcedzić i lekko ostudzić.
  • 2. Różyczki brokuła umyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotować ok. 5 min (można również ugotować je na parze). Wyjąć je z wody, ostudzić, a następnie pokroić na małe kawałeczki.
  • 3. Ser feta pokroić w małą kostkę.
  • 4. W misce umieścić makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy. Wymieszać.
  • 5. Cztery silikonowe foremki do mini-babek (można je zastąpić kokilkami) posmarować cieniutko olejem. Napełnić je przygotowanym makaronem, ubijając go dokładnie łyżką.
  • 6. Napełnione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 min.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć.
  • 8. Powstałe makaronowe babki dekorować i podawać jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron muszle (conchiglioni) Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować