Makaronowe babki z brokułem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucić do 1,5 wrzącej posolonej wody i gotować ok. 6 minut, aż będzie al dente. Odcedzić i lekko ostudzić.
2.Różyczki brokuła umyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotować ok. 5 min (można również ugotować je na parze). Wyjąć je z wody, ostudzić, a następnie pokroić na małe kawałeczki.
3.Ser feta pokroić w małą kostkę.
4.W misce umieścić makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy. Wymieszać.
5.Cztery silikonowe foremki do mini-babek (można je zastąpić kokilkami) posmarować cieniutko olejem. Napełnić je przygotowanym makaronem, ubijając go dokładnie łyżką.
6.Napełnione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 min.
7.Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć.
8.Powstałe makaronowe babki dekorować i podawać jeszcze ciepłe.
Komentarze