200 g wędzonego łososia
200 g makaronu pene
100 g żółtego sera
200 g sera mozarella
Kilka różyczek brokułu
Kolendra lub zioła prowansalskie
Koperek
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
Sok z cytryny
Pieprz, sól, cukier
Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron pene na wpół twardo. Oraz gotujemy brokuły także na wpół twardo. Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 15 min.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem po czym układamy pierwszą niską warstwę makaronu. Makaron przyprawiamy pieprzem i kolendrą.
3.Na makaron kładziemy łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny. Następnie kładziemy drugą niską warstwę makaronu. Potem rozkładamy plastry mozarelli i zalewamy sosem z kremówki, roztrzepanych 2 jajek i soku z cytryny z dodatkiem soli i kolendry.
4.Na wierzch kładziemy różyczki brokułu a całość posypujemy startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem.
5.Makaron przyprawiamy pieprzem i kolendrą.
Porady
Żeby brokuły zachowały zielony kolor do wrzątku dajemy łyżeczkę cukru albo skórkę razowego chleba.
Komentarze