Makaronowa sałatka z tuńczykiem i ziołowym dressingiem

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Sycąca i pyszna sałatka z makaronem i tuńczykiem z powodzeniem może zastąpić danie obiadowe. Jest przepyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
    100 g tuńczyka w oliwie z oliwek
    25 g rukoli
    10 pomidorów koktajlowych
    2 łyżki czarnych oliwek
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Dressing:
    3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
    1 łyżka soku z cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki posiekanej bazylii
    1/2 łyżki posiekanego oregano
    sól morska (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Przekąski

Makaronowa sałatka z tuńczykiem i ziołowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować